sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Perl World Romania a fost lansat

Cu deosebita placere va anuntam lansarea blogului Perl World Romania.

Perl (Practical Extraction and Report Language) a fost creat pentru prelucrarea sofisticata a informatiilor textuale și îl are ca parinte pe  Larry Wall la care s-a adaugat și alți programatori. Ca și Linux, Perl a crescut ajungand in acest moment la versiunea 5.22.0 și 27 de ani de existență.

În proiectarea și dezvoltarea limbajului s-au avut in vedere urmatoarele principii:
  1. lucrurile simple să se poată realiza usor, iar cele complexe sa nu fie imposibil de implementat;
  2. există mai multe modalitati de realizare a unui program, în functie de gradul de cunoaștere a limbajului de catre dezvoltatorii unui program.
Caracteristicile importante ale limbajului sunt:
  1. modularitatea - Perl ofera suport pentru programarea procedurala cat și cea orientata obiect, poate fi extins cu ajutorul modulelor;
  2. portabilitatea - programele Perl se pot executa pe orice platforma fara modificari;
  3. expresivitatea si puterea - limbajul dispune de mecanisme puternice pentru manipularea datelor, prin intermediul expresiilor regulate si a tablourilor;
  4. viteza de dezvoltare a aplicațiilor - ciclul compilare executie depanare se poate realiza rapid.
Perl este un limbaj interpretat, programele Perl sunt scripturi destinate in special sa prelucreze, sa outomatizeze si sa integreze facilitațile oferite de un anumit sistem. Avand in vedere ca perl este un interpretor, prima linie de cod a unui fisier-sursa va trebui sa fie urmatoarea:
                 #!/usr/bin/perl
Aceasta linie indica incarcatorului sistemului de operare locatia interpretorului Perl care poate fi aflata cu comanda whereis perl in terminal.
În acest blog ne dorim sa discutam despre o serie de subiecte din lumea programarii in limbajul Perl, despre noutațile aparute, module utile care fac programarea mai usoara, despre o serie de autori romani din CPAN. La acestea adaugam si urmatoarele sectiuni:
  • Atelier,
  • Module,

Am început sa invat Perl acum trei saptamani si am realizat ca este important sa ai un loc unde sa poti scrie despre acest lucru si care sa fie si un indrumar pentru ceilalti care doresc sa invete acest limbaj de programare foarte accesibil pentru incepatori.

Un foarte bun inceput in lumea Perl este blogul lui Gabor Szabo care aduce in lumina primii pasi spre a deveni un bun programator.

Pentru a va familiariza cu limbajul perl puteti consulta pagina Wikipedia  unde informatiile de inceput sunt foarte bine structurate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu